You Can’t Improve What You Don’t Measure

Je kan niet verbeteren wat je niet meet, zei Peter Drucker ooit. En de uitspraak klopt nog steeds.

Een bedrijf kan op elk moment van de dag immers wel duizend dingen willen verbeteren. Hoe moet je tussen al die mogelijkheden kiezen? En bovendien houden verschillende mensen in het bedrijf er vaak ook nog andere meningen op na:

  • De marketingverantwoordelijke wil meer budget de nieuwe website.
  • De verkoopdirecteur wil de salesploeg op training sturen.
  • De supportafdeling klaagt over een archaïsch telefoniesysteem.
  • In de productiehall moet de afzuigkap vernieuwd worden.
  • En zo voort.

Wat is de beste optie? Hoe bepaal je waarin je tijd, middelen en geld investeert?

Als bedrijfsleider doe je er goed aan om zoveel mogelijk meetbaar te maken. Hoe moeilijk dat ook is. Je dient van je mensen – die met suggesties, vragen, wensen afkomen – te vragen dat ze in meetbare termen spreken.

En net daar knelt het schoentje. Wij stellen in de praktijk van elke dag vast dat heel veel belangrijke beslissingen (lees: beslissingen met een stevige impact op het budget) genomen worden op buikgevoel, met hoogstens een Excel sheet als schaamlapje.

Nu is er niets mis met buikgevoel. Meer nog, wij geloven dat elke rasechte ondernemer dat buikgevoel nodig heeft. Maar louter op buikgevoel sturen is riskant. En bovendien: wiens buikgevoel heeft de bovenhand, als verschillende mensen zich in het debat mengen?

Wat we vaak zien is dat belangrijke beslissingen dan ook genomen worden als resultaat van interne ‘politics’. Degene die het luidste roept, wordt gehoord, of er ontstaan onuitgesproken koehandeltjes. Manager A steunt de vraagt van manager B, omdat B vorige week A heeft gesteund in zijn strijd tegen C. Maar of de uiteindelijke beslissing dan de goede is – dat blijft de vraag.

Nee, dan is het adagio van Peter Drucker een betere inspiratie. Laten we meten. Hoe beter we meten, hoe meer we weten, en des te beter kunnen we beslissen.

Buikgevoel mag, maar buikgevoel gebackt door data is beter. Zo kan je discussies over wat goed is voor de onderneming ook terug brengen naar feiten – en dat praat makkelijker, omdat er minder emoties bij betrokken worden.

You Can’t Improve What You Don’t Measure. Die eenvoudige wijsheid trekt een ondernemer weg uit de comfortzone van het buikgevoel. Vragen, doorvragen, meten, écht willen weten, dat daagt het buikgevoel uit. Zo wordt het buikgevoel gekwantificeerd, in de mate dat het juist is. En tegengesproken waar het niet klopt.

Het eindresultaat is een veel krachtiger begrip van de werkelijkheid. En dat heb je nodig om de werkelijkheid te sturen in de richting die jij als ondernemer wil.  

Groeten,

Bram De Vos

Vela Group © 2025. Alle rechten voorbehouden.
Privacybeleid